Google
News In Greek: 27 Σεπ 2007

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Τι είναι Ανορεξία;

Ψυχογενής Ανορεξία

Είναι μια διατροφική διαταραχή όπου το άτομο παρ'όλο το χαμηλό του βάρος, υποβάλλεται σε ασιτία ή χρήση καθαρτικών μέσων μετά από το φαγητό, από έντονο φόβο μήπως παχύνει. Τα ανορεκτικά άτομα πάσχουν από μια διαταραγμένη αντίληψη της εξωτερικής τους εικόνας, πιστεύουν ότι είναι πολύ παχιά, παρ'ολο που βρίσκονται κάτω του 85% από το κανονικό του βάρος.

Κατορθώνουν να μειώσουν το βάρος τους με μείωση της τροφής, με πρόκλητο εμετό, με εξαντλητική άσκηση και χρήση καθαρτικών και διουρητικών μετά από επεισόδια υπερφαγείας. Στις γυναίκες είναι σύνηθες σύμπτωμα η απουσία περιόδου.

Η ανορεξία είναι πολύ συχνή σε γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία με ποσοστό 1% εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία έναρξης της ψυχογενούς ανορεξίας είναι τα 17. Σπανιότατα η διαταραχή εμφανίζεται μετά τα 40. Δυστυχώς αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, έχει θνησιμότητα 5%.

Τα αίτια έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν ψυχολογικές, βιολογικές, κοινωνικές και γενετικές θεωρίες. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας των αιτιών κι επειδή πολλές φορές παρατηρείται συνοδεία καταθλιπτικής διαταραχής, για τη θεραπεία της ανορεξίας απαιτείται χορηγία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, όπου συνδυάζονται εκπαιδευτικές γνώσεις σχετικά με την διατροφή, γνωστικές συμπεριφοριστικές μέθοδοι και ψυχολογική υποστήριξη.

Πηγή: http://www.dikepsy.gr

Η ισορροπία της φύσης

Η ισορροπία της φύσης