Google
News In Greek: 15 Σεπ 2007

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Απίστευτη ανατροπή και πρόκριση στους «4» του Ευρωμπάσκετ για την Εθνική Ελλάδας

Μαδρίτη: Αυτή η ελληνική ομάδα δεν πεθαίνει... ποτέ. Με εκπληκτικό σερί 13-1 στο τελευταίο δίλεπτο πήρε εκπληκτική νίκη με 63-62 από τη Σλοβενία και εξασφάλισε την προκρισή της στον ημιτελικό του Σαββάτου με την Ισπανία (20:00 ΡΙΚ2) για το Ευρωμπάσκετ.
Η αναμέτρηση ξεκίνησε με την εθνική Ελλάδας να έχει πρόβλημα στις συνεργασίες της στην επίθεση (σ.σ: ενδεικτικό το γεγονός ότι ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με μια ασίσ!) και να δυσκολεύεται, σε ό,τι αφορά το δικό της μισό, να αντιμετωπίσει τους αντίπαλους ψηλούς και ειδικότερα τον Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς. Με 8π. του σέντερ των Ράπτορς και τέσσερις του Ματίας Σμόντις, των δύο ψηλών δηλαδή, οι σλοβένοι προηγήθηκαν με 5π. στο 9` (17-12) και έκλεισαν την πρώτη περίοδο στο +3 (17-14).

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου η ομάδα μας φρόντισε να 'κόψει' τα ελεύθερα σουτ των σλοβένων και να αποτρέψει το τρικ με τις συνεργασίες των ψηλών τους, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν κατάφερε να το εξαργυρώσει. Τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε, καθώς το μόνο που καταφέραμε ήταν να προσπεράσουμε στα μισά του δεκαλέπτου, φτάνοντας έως το +3 (26-23, 15:30').

Το ανησυχητικό, όμως, ήταν ότι αυτό το επιμέρους σκορ, το 12-6 από το 9` έως το 15:30', σε μεγάλο ποσοστό ήταν προϊόν -εκτός φυσικά της άμυνας- προσωπικών προσπαθειών (Σπανούλης 6π.). Φυσικό κι επόμενο ήταν, λοιπόν, η ομάδα μας να μη μείνει στο κεφάλι του σκορ. Οι σλοβένοι απάντησαν με δικό τους επιμέρους σκορ, το οποίο έφτασε μέχρι το 11-2 για το υπέρ τους 34-28 του ημιχρόνου.

Επίσης, ολοκλήρωσαν το 20άλεπτο έχοντας οκτώ ασίστ, την ώρα που η Εθνική μας, παίζοντας μάλιστα για πολύ ώρα με τρία 'καθαρά' γκαρντ, είχε μόλις δύο! Ακόμα ένα στοιχέιο που φανερώνει ότι οι σλοβένοι είχαν φέρει το ματς στα δικά τους μέτρα είναι και το γεγονός ότι δεν μας άφησαν να τρέξουμε (κανένας αιφνιδιασμός στο 1ο ημίχρονο).

Ιδιο και ...χειρότερο το σκηνικό στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με τη Σλοβενία να τρέχει σερί 7-0 στο πρώτο δίλεπτο, να φτάνει στο +13 (41-28) και την Εθνική μας να αναζητά λύσεις ...εδώ και τώρα.

Δυστυχώς, αυτές ήταν σποραδικές (ένα τρίποντο από τον Τσαρτσαρή - το πρώτο μας στο ματς - κι ένα από τον Διαμαντίδη) κι έτσι οι σλοβένοι, με τον Νεστέροβιτς να κυριαρχεί κάτω από το ελληνικό καλάθι και τον Γκόραν Ντράγκιτς να μαζεύει τα επιθετικά σαν ...σέντερ, διατήρησαν τη διαφορά πάνω από τους 10π. (51-40, 30`).

Με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου, ο ...δαίμονας Ντράγκιτς πέτυχε τρίποντο, η διαφορά ανέβηκε για πρώτη φορά στους 14π. και πλέον η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει για τα καλά προς το μέρος της Σλοβενίας. Η Εθνική μας «ξύπνησε», όταν η διαφορά πήγε στους 16π. Μείωσε στους 9 (49-58, 36:30'), αλλά έχασε τις ευκαιρίες της. Με τη διαφορά εκεί, στους 9π., χάσαμε δύο επιθέσεις. Τη δεύτερη την ...έχασαν και οι διαιτητές, που δεν σφύριξαν φάουλ σε προσπάθεια του Σπανούλη.

Ακόμα κι έτσι, δεν χάσαμε τις ελπίδες μας. Απαντήσαμε και στο τρίποντο του Λάκοβιτς (61-49), μειώσαμε και πάλι στους 8π. (53-61) και στο 38:30' πλησιάσαμε στους 7π. (55-62) με καλάθι -αλλά χαμένη βολή- του Παπαλουκά. Ο,τι έχασε ο Τεό το έβαλε εις ...τριπλούν. Τρίποντο και 58-62. Καλή άμυνα στη συνέχεια και ...κανονιά Ζήση για το 61-62 στα 35'.

Οι ...τρομοκρατημένοι σλοβένοι έχασαν (ελεύθερο είναι αλήθεια) τρίποντο και ο Παπαλουκάς έκανε τη ...δουλειά του στα 7' πριν από το τέλος (63-62). Στην τελευταία επίθεση των σλοβένων, οι διεθνείς μας έπαιξαν εξαιρετική άμυνα στον Λάκοβιτς, ο οποίος /πήρε το τελευταίο και άστοχο σουτ τριών πόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ισορροπία της φύσης

Η ισορροπία της φύσης