Google
News In Greek: 16 Σεπ 2007

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

300

Σκηνοθεσία: Zack Snyder

Παίζουν: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Vincent Regan, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro, Andrew Tiernan, Andrew Pleavin, Greg Kramer, Robert Maillet, Maurizio Terrazzano, Tom Wisdom

Διάρκεια: 117 λεπτά

Παραγωγή: Warner Bros. Pictures, 2006

Διανομή: Village Films
-----------------------------------------

Από καιρό τώρα περιμέναμε μια ταινία σαν τους "300", για λόγους που διέφεραν από άνθρωπο σε άνθρωπο (κι από χώρα σε χώρα).

Υπήρχαν εκείνοι που είναι φαν του Frank Miller και των σκοτεινών, βίαιων κόσμων που δημιουργεί, και ανυπομονούσαν να δουν πως θα μεταφερόταν στο πανί μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του, που διαπραγματευόταν την μάχη των Θερμοπύλων και τον ηρωικό θάνατο του Λεωνίδα και των τριακοσίων εκλεκτών πολεμιστών του, που (σχεδόν) μόνοι πάλεψαν ενάντια σε αναρίθμητες στρατιές Περσών εισβολέων...

Υπήρχαν οι απλοί κινηματογραφόφιλοι που λάτρεψαν το "Sin City" χωρίς να έχουν καμία ιδιαίτερη σχέση με τα comics, και περίμεναν πως και πως την επόμενη ταινία που θα βασιζόταν σε comic του Miller και θα είχε και τον ίδιο να συμμετέχει πάλι στην παραγωγή.

Και φυσικά, υπήρχαν και οι Έλληνες. Από τον πιο απλό νεανία που θα προτιμήσει κάτι "γνώριμο" για την τακτική κινηματογραφική του έξοδο, μέχρι τον "ελληνάρα" που θα τρέξει να δει οποιαδήποτε ταινία εκθειάζει το Α.Ε.Π. (Αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα) και θα δείξει στους ξένους εκεί έξω ότι "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς μασουλάγατε βελανίδια πάνω στα δέντρα"...

Η ταινία λοιπόν κατέφτασε στην Ελλάδα (με την παγκόσμια πρεμιέρα της, παρακαλώ!) και έκανε το μεγάλο "μπαμ" που όλοι περίμεναν. Για διαφορετικούς λόγους.

Ο σκηνοθέτης Zack Snyder έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη σκηνοθεσία και το στήσιμο της ταινίας, με πολλές εντυπωσιακές και στυλιζαρισμένες σκηνές που μένουν στο μυαλό για αρκετές μέρες και ανεβάζουν την αδρεναλίνη του ανυποψίαστου θεατή. Οι μάχες και οι σκηνές δράσης είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει στο είδος και η ερμηνεία του Gerald Butler σαν Λεονάιντας (!) είναι γεμάτη ένταση και σιγουριά.

Από αισθητικής άποψης η ταινία είναι καρμπόν του κόμικ και πολύ καλά κάνει... άλλωστε το Sin City που έκανε το ίδιο πράγμα δημιούργησε την πετυχημένη αυτή συνταγή... και με τον ίδιο τον Miller να ηγείται της παραγωγής δεν νομίζω να περίμενε κανείς να μην έχουμε ένα αψεγάδιαστο εικαστικά θέαμα! Υπάρχουν πολλά πλάνα που θα αποτυπωθούν για πάντα στο μυαλό του ανυποψίαστου θεατή...

Σεναριακά η ταινία δεν έχει να μας πει κάτι καινούριο. Πρόκειται για τη μάχη των Θερμοπύλων ιδωμένη ως άλλη μια μάχη του καλού ενάντια στο κακό, δοσμένη όμως μέσα από το θολό και αγριεμένο μάτι του Miller και με την μορφή μιας ωδής στην ανδρεία, την αυτοθυσία και τον κώδικα τιμής των Αρχαίων Σπαρτιατών και της ιδιαίτερης και σκληρής κοινωνίας τους. Οι λιγότερο κολλημένοι θα προσέξουν ότι, παρά κάποια fantasy στοιχεία που δίνονται στο έργο μέσω τερατόμορφων εχθρών και κάποιες απαραίτητες σεναριακές / εικαστικές υπερβολές που θέτονται εξαρχής λόγω του προσωπικού ύφους του Miller, τα γεγονότα στην ταινία είναι πιστά κατά μεγάλο βαθμό στην εξιστόρηση της ιστορικής αυτής μάχης από τον Θουκυδίδη. Ο τρόπος που πολεμούν οι Σπαρτιάτες, το πως χρησιμοποιούν το δόρυ και την Φάλαγγα, είναι πολύ πιστά στην πραγματικότητα επειδή ο δημιουργός έκανε εκτενή έρευνα στα αρχαία ιστορικά κείμενα.

Ξεχωριστή σημασία έχει και το πόση δύναμη δίνει στο αδύναμο φύλο ο σκηνοθέτης. Η Βασίλισσα Γοργώ είναι μια γυναίκα που θα δώσει και το αίμα της για την πατρίδα της και την αγάπη της, και δεν θα διστάσει να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο όσους βάλουν τις αξίες της σε κίνδυνο... έχει ενδιαφέρον πάντως στο πως και οι 4-5 γυναίκες που εμφανίζονται όλες κι όλες στην ταινία (ενώ οι άντρες είναι μιλούνια) είναι πρόθυμες να μας δείξουν τα κάλλη τους... αλλά έτσι ήταν τότε τα πράγματα με τους αρχαίους, η ακραία βία έφερνε και ακραία σεξουαλικότητα!

Αν δεν σας αρκεί το ότι πρόκειται για ένα θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας, αν δε σας φτάνει το ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκθειάζονται έτσι όπως καμία Τροία και κανένας Αλέξανδρος δεν τα κατάφερε, αν τέλος πάντων πιστεύετε ότι πρόκειται για άλλη μια αμερικανιά με μοναδικό στόχο το κέρδος και δεν σκοπεύετε να την δείτε, να είστε σίγουροι ότι θα πάτε έτσι κι αλλιώς... θα σας σύρουν μαζί τους οι κοπέλες σας που θα πάνε να δούνε τους 300 παιδαράδες με τους κοιλιακούς-πέτρα και τους γιγάντιους τετρακέφαλους. Οπότε κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και δείτε την χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Δε θα χάσετε!

Πηγή:cinemascope.gr
και http://www.asxetos.gr

Η ισορροπία της φύσης

Η ισορροπία της φύσης