Google
News In Greek: 21 Αυγ 2007

Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Δεν είναι επικίνδυνες οι αγορές μέσω διαδικτύου...

Τα πρόσφατα κρούσματα εξαπάτησης Κυπρίων για αγορές μέσω διαδικτύου που είδαν το φως της δημοσιότητας ανησύχησε αρκετό κόσμο, ειδικότερα ανάμεσα σε αυτούς που είναι νέοι χρήστες και αρχάριοι στη χρήση του διαδικτύου και των online αγορών. Το διαδίκτυο είναι απαραίτητο και μια πραγματικότητα στη ζωή μας που βοηθά σημαντικότατα τον καταναλωτή γι’ αυτό και η αξιοπιστία του πρέπει να προστατεύεται.

Η αλήθεια είναι όπως πως σε αυτές τις περιπτώσεις που δημοσιεύθηκαν δεν επρόκειτο για σφάλμα κάποιας τεχνολογίας του διαδικτύου, ούτε για υποκλοπή δεδομένων. Ήταν ξεκάθαρα εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο προμηθευτής ήταν τελικά εταιρεία ανύπαρκτη ή «μαϊμού». Αυτό μπορεί να συμβεί και στο καθημερινό εμπόριο και εκτός διαδικτύου.

Ιδιαίτερα σε αγορές με σημαντικά ποσά ο πρώτος κανόνας είναι να κάνουμε μια σωστή έρευνα στο διαδίκτυο να δούμε ποια είναι αυτή η εταιρεία, που βρίσκεται και αν υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας και διεύθυνση. Η έρευνα χρειάζεται όχι μόνο για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για πραγματική εταιρεία με προηγούμενες πωλήσεις αλλά και για να βεβαιωθούμε πως τα προϊόντα είναι όντως στη κατάσταση που περιγράφονται. Εξαπάτηση θεωρείται εξάλλου όχι μόνο να μην παραλάβουμε τα προϊόντα τα οποία πληρώσαμε αλλά και όταν τα παραλάβουμε να είναι σύμφωνα με την περιγραφή και τις φωτογραφίες.

Να είστε σίγουροι πως αν κάποια εταιρεία δραστηριοποιείται για έστω κάποιο χρονικό διάστημα θα βρείτε ήδη αναφορές από άλλους πελάτες της.

Με οποιαδήποτε αγορά ζητήστε από την εταιρεία να σας δώσει το tracking number (αριθμό/κώδικα εντοπισμού) της εταιρείας που ανέλαβε την μεταφορά και παράδοση. Αν δεν υπάρχει και είναι μέσω κάποιου ταχυδρομείου που δεν παρέχει αυτό τον αριθμό, ζητήστε να σας επιβεβαιώσουν πότε έχει αποσταλεί το προϊόν για να γνωρίζεται πότε περίπου να το περιμένετε και αν είναι σύμφωνα με τους όρους της αγοράς.

Ερευνήστε κατά πόσο στους όρους αγοράς υπάρχει χρονικό διάστημα πακεταρίσματος και αποστολής, επιστροφή αντικειμένου ή επιστροφή χρημάτων και σε πόσο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που δεν παραλάβατε τα προϊόντα προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία να διερευνήσετε καταρχήν αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και καθυστέρησε η παραλαβή του προϊόντος.

Αν πληρώσατε με πιστωτική κάρτα και είστε σίγουροι πως εξαπατηθήκατε τότε επικοινωνήστε με την εταιρεία υπεύθυνη για την διαδικτυακή συναλλαγή και την επεξεργασία και έγκριση της πιστωτικής σας κάρτας. Ενημερώστε επίσης την τράπεζα σας. Αν πληρώσατε μέσω Paypal ή άλλης διαδικτυακής εταιρείας πληρωμών τότε αυτές παρέχουν και προγράμματα για να πάρετε τα χρήματα σας πίσω.

Για αγορές μέσω ebay τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού το ίδιο το ebay προσφέρει εκείνα τα εργαλεία ώστε να δείτε και αναφορές άλλων πελατών και των αριθμό των πωλήσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα η εταιρεία. Αποφεύγεται να αγοράζεται από άτομα που πουλάνε μεταχειρισμένα προϊόντα (ειδικότερα για πρώτη φορά) και προτιμάτε να συναλλάσσεστε με εταιρείες που έχουν κάποιο παρελθόν.

Το ebay προσφέρει σχέδιο προστασίας καταναλωτών και παρέχει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να είστε εξασφαλισμένοι. Πάντοτε όμως να μελετάται το Feedback της εταιρείας όπως ονομάζεται, να διαβάζεται προσεχτικά τους όρους αγοράς και να είστε βέβαιοι για το κόστος μεταφοράς και παράδοσης.

Σε περίπτωση που είστε επιχειρηματίας και θέλετε να ξεκινήσετε εμπορικές συναλλαγές για αγορές μέσω διαδικτύου με κάποια εταιρεία, ή ακόμα και αν σαν άτομο θέλετε να αγοράσετε προϊόντα πέραν των 500 δολαρίων, χρησιμοποιείστε την υπηρεσία Escrow (www.escrow.com) και ζητήστε αν είναι δυνατόν bank reference. Η υπηρεσία Escrow παρέχεται και μέσω του Ebay αλλά και εκτός και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να την προτείνεται στην άλλη πλευρά.

Αυτή η υπηρεσία σας παρέχει την ασφάλεια να πληρώσετε μετά που θα παραλάβετε το προϊόν και αν είναι σύμφωνα με την περιγραφή. Σε ότι αφορά τη προστασία των δεδομένων σας θα πρέπει να γνωρίζεται τα πιο κάτω βασικά:

- Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας αντι-υικό πρόγραμμα και εφαρμογή που εντοπίζει οποιεσδήποτε «τρύπες» στον υπολογιστή σας καθώς και προγραμματάκια που μπορεί να υπάρχουν και να μην τον γνωρίζεται, και τα οποία σας υποκλέπτουν δεδομένα και τα μεταφέρουν εν αγνοί σας στον χάκερ.

- Σε οποιαδήποτε αγορά μέσω διαδικτύου διαβάστε για το πως προστατεύονται τα προσωπικά σας δεδομένα και τι είδους ασφάλεια στη πληρωμή παρέζεται.
Να είστε βέβαιοι ότι η ιστοσελίδα παρέχει ασφάλεια στη πληρωμή. Ένας τρόπος εξακριβώσετε είναι αν στο χώρο διεύθυνσης της ιστοσελίδας υπάρχει Https:// δηλαδή υπάρχει το «s» στο τέρμα του Http που σημαίνει secure. Επίσης το χρώμα του χώρου διεύθυνσης αλλάζει σε περίπτωση ασφαλισμένης πληρωμής.

- Αν αγοράζεται από Αμερική κάντε μια έρευνα για την εταιρεία από το Better Business Bureau www.bbbonline.org. Καλύπτονται πέραν τον 35 χιλιάδων Αμερικάνικων εταιρειών οι οποίες προστατεύουν τα προσωπικά σας δεδομένα και τις πληρωμές σας.

- Μην εμπιστεύεστε μηνύματα από αγνώστους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και αν φαίνεται πως έχουν αποσταλεί από την τράπεζά σας και κυρίως μη κάνετε κλικ απευθείας. Προτιμήστε να πληκτρολογήσετε απευθείας την διεύθυνση γιατί πολλές φορές η διεύθυνση μπορεί να σας φαίνεται γνωστή αλλά τελικά προορισμός να είναι διαφορετικός και με ιστοσελίδα παρόμοια ή ίδια.

Εν κατακλείδι να πούμε αυτό που αναφέραμε και στην αρχική παράγραφο. Το διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας όπως είναι και οι κλέφτες και οι απατεώνες. Κάποιοι από αυτούς θα χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο βέβαια. Πόσο μάλλον όταν έχουν και την «ασφάλεια» της απόστασης μεταξύ χωρών η και ηπείρων ακόμα.

Αν ακολουθήσετε τις πιο πάνω συμβουλές το ρίσκο που παίρνεται σε ενδεχόμενη υποκλοπή των προσωπικών σας στοιχείων μειώνεται στο ελάχιστο ή και εξαλείφεται.

Πηγή: (www.moneynet.com.cy)

Μυστική συνάντηση Α.Βγενόπουλου - Π.Βουρλούμη

Συνάντηση Π. Βουρλούμη με τον Α. Βγενόπουλο πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους Financial Times, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα η διοίκηση της Marfin, επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως στρατηγικός επενδυτής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην Marfin, ο αντιπρόεδρος της Marfin κ. Βγενόπουλος, επιβεβαίωσε τον κ. Βουρλούμη ότι η επένδυση του 5,5% στον ΟΤΕ από την MIG, δεν έχει ευκαιριακό και επενδυτικό χαρακτήρα.

Αντίθετα στοχεύει στην απόκτηση ελέγχου της εταιρείας και του management. Σύμφωνα τέλος με το δημοσίευμα η Marfin ελέγχει το 6% του μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ.

Πηγή: (www.reporter.gr)

Η ισορροπία της φύσης

Η ισορροπία της φύσης