Google
News In Greek: 25 Αυγ 2007

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Οκτώ κρίσιμα ερωτήματα για την μετοχή της Marfin Investment Group...

Περίπου 152 εκατ. ευρώ έχει καταβάλλει έως σήμερα η Marfin Investment Group, ώστε να στηρίξει την μετοχή της αγοράζοντας συνολικά 22,72 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Κατά βάση οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν πραγματοποιηθεί στην τιμή των 6,69 ευρώ δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τα 6,7 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.

Ποιος είναι ο στόχος των επαναγορών μετοχών;
Η απάντηση είναι προφανής απλά για να μην υποχωρήσει η μετοχή της MIG κάτω από τα 6,7 ευρώ ανά μετοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η MIG κάθε ημέρα κλείνει στα 6,7 ευρώ. Υπάρχουν και δεσμεύσεις προς ξένους μετόχους ότι η μετοχή δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 6,7 ευρώ.

Θα μπορούσε να αφήσει την μετοχή η MIG χωρίς να την στηρίζει;
Θεωρητικά ναι. Ωστόσο η πίεση που ασκείται στην μετοχή αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ορισμένα funds που έχουν τοποθετηθεί στην αμκ ρευστοποιούν όχι γιατί έχουν πρόβλημα με την εταιρεία αλλά γιατί λόγω διεθνούς κρίσης αναζητούν ρευστότητα.

Γιατί υπάρχει στήριξη στα 6,7 ευρώ;
Τα 6,7 ευρώ αποτελούν την τιμή κτήσης των μετοχών της MIG για την συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων. Ορισμένοι μικρομέτοχοι αγόρασαν λίγο υψηλότερα. Οι μικρομέτοχοι έχουν αποκτήσει μετοχές της MIG μεταξύ 7,3 και 7,8 ευρώ ή άλλοι και χαμηλότερα στα 7 ευρώ ή στα 6,7 ευρώ. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποκτήσει μετοχές στο 6,7 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό ότι απλά ενώ οι τράπεζες π.χ. απωλέσαν λόγω της πρόσφατης κρίσης περίπου το 10-15% της αξίας τους οι απώλειες για την MIG ήταν μηδενικές για τους περισσότερους. Για τους μικρομετόχους που αγόρασαν λίγο υψηλότερα η στήριξη της μετοχής περνά θετικά μηνύματα ότι δηλαδή το management δεν αδιαφορεί για την μετοχή.

Έως πότε μπορεί να στηρίζει την μετοχή η MIG;
Η MIG έχει την δυνατότητα να επαναγοράσει έως και το 10% των μετοχών της ή 82,99 εκατ. μετοχές δηλαδή έχει την δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον 7,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πως αντιδρούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές της MIG;
Εκπρόσωπος ξένου μετόχου που έχει τοποθετηθεί στην MIG αναφέρει ότι η στήριξη της μετοχής δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας σε αυτή την συγκυρία.

Γιατί η μετοχή της MIG δεν ενισχύεται σε αντίθεση με άλλες μετοχές τις τελευταίες ημέρες;
Η αγορά ακόμη αξιολογεί την MIG ως εταιρία που απλά διαθέτει μετρητά και την αποτιμά μια φορά την λογιστική της αξία. Όταν όμως ξεκινήσει να υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο στην πραγματική του έκταση τότε θα υπάρξει και ενεργοποίηση της μετοχής.

Τα stock options θα διαδραματίσουν ρόλο στην μετοχή της MIG;
Στις 3 Σεπτεμβρίου συγκλείεται η γ΄ επαναληπτική γενική συνέλευση ώστε να εγκρίνει τα stock options που θα αφορούν 80 εκατ μετοχές και θα ενεργοποιηθούν όταν η μετοχή της MIG θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ. ʼρα η διοίκηση θα πρέπει να προσπαθήσει ώστε η μετοχή της MIG να κινηθεί υψηλότερα.

Η μετοχή της MIG μπορεί να κινηθεί υψηλότερα από τα 6,7 ευρώ;
Τα stock options δίνουν ένα μήνυμα όμως το κυριότερο στοιχείο είναι ότι από τις επενδύσεις και εξαγορές της MIG το 2008 θα επιτύχει κέρδη περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτό το έχει δηλώσει στο «R» o A. Βγενόπουλος ότι δηλαδή το 2008 η MIG θα επιτύχει κέρδη 1 δις ευρώ. Δηλαδή για το 2008 η MIG αποτιμάται με P/E 5,5. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι φθηνή ή ακριβή; Εναπόκειται πλέον στην κρίση του κάθε επενδυτή.

Πηγή: (www.reporter.gr)

Η ισορροπία της φύσης

Η ισορροπία της φύσης